Zasady dobierania rękawów foliowych do kiszenia pasz

Wśród pasz objętościowych dla bydła można wyróżnić kiszonki i sianokiszonki. Aby przygotować kiszoną paszę, należy najpierw przygotować odpowiednie materiały. Zazwyczaj są to worki do kiszenia, specjalne rękawy foliowe albo inaczej folie kiszonkarskie.

Folie kiszonkarskie dostępne w różnych kolorach

rękaw foliowy do pasz - producentKiszenie w takim materiale jest bardzo istotne, bo folia nie przepuszcza tlenu, a więc wewnątrz kiszonki mogą panować warunki beztlenowe. Jak wiadomo, fermentacja może zachodzić tylko i wyłącznie w warunkach beztlenowych. Kiszenie wcale nie trwa długo. Poza tym można wybierać z worka część paszy objętościowej, a następnie znowu zamykać worek i pozostawić paszę do kiszenia. Ważne jest to, by worek w żadnym miejscu nie został uszkodzony, bo wtedy cała pasza może się zepsuć – dojdzie do jej gnicia, pleśnienia, co może być nawet niebezpieczne dla zdrowia krów. Taki rękaw foliowy do pasz – producent może mieć różne kolory. Wbrew pozorom wybór odpowiedniego koloru rękawa foliowego ma bardzo duże znaczenie. Jeśli rękawy przechowywane są poza oborą, na zewnątrz, to nie może dochodzić do ich przegrzewania na słońcu, bo wtedy fermentacja będzie zaburzona. Dlatego dobrym rozwiązaniem są tutaj rękawy foliowe w kolorze białym, przezroczystym, jasnozielonym. Jeśli chodzi o rękawy przezroczyste, to nie należy ich stosować wtedy, kiedy zwierzęta wychodzą na teren, na którym znajdują się rękawy. Wtedy bez problemu zauważą, co znajduje się w środku takiego rękawa i po prostu zniszczą folię kiszonkarską, a tym samym całą paszą objętościową.

Jeśli rękawy przechowywane są w pomieszczeniach, to można stosować rękawy o ciemnych kolorach np. czarne, bo wtedy nie grozi im przegrzanie. Wybierając paszę z rękawów, należy to robić zawsze z jednego, tego samego miejsca, a nie z kilku różnych miejsc w rękawie.