Ziemianka ogrodowa, czyli spiżarnia dla warzyw i owoców

Każdy rolnik wie, że w uprawie warzyw oraz zbóż, połową sukcesu jest ich odpowiednie przechowywanie. Jeżeli rośliny będą narażone na zimno, to zmarzną. Jeśli nieodpowiednio je przykryjemy, to mogą namoknąć. Jak długotrwale przechowywać zatem żywność? Co zrobić, aby prawidłowo zabezpieczyć ją?

Z ziemiankami ogrodowymi zadbasz o swoje plony

ziemianka ogrodowaOdpowiedzią jest zaprojektowanie specjalnego miejsca do przechowywania warzyw. Warto zadbać, aby nasza ekologiczna uprawa nie poszła na marne. Dlatego ziemianka ogrodowa pozwoli Wam rozwiązać problemy. Jest to budowla, która powstaje w zagłębionej części ziemi. w ten sposób utrzymuje się w niej stała temperatura oraz wilgotność. Tak stworzony mikroklimat pozwala na przechowywanie żywności prawie przez rok. Dotyczy to głównie warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka, buraki czy seler. Jest to także dobre miejsce na zmagazynowanie jabłek czy gruszek, ale przez krótszy okres czasu, czyli około sześciu miesięcy. Na tym jednak służebność ziemianki nie kończy się. Możecie w niej również przechowywać swoje przetwory owocowe czy warzywne, a także własne nalewki. Użyteczność tej budowli jest więc spora, dlatego warto zbudować ją przy pomocy osoby, która zna się na tym. Dzięki temu zyskanie miejsce, które przedłuży żywotność Waszych ekologicznych zbiorów. Będziecie mogli się nimi cieszyć przez dłuższy czas i delektować ich smakiem zanim przyjdzie czas na kolejne zbiory.

Ziemianka ogrodowa ma wiele zalet. Jeśli cenicie sobie zdrową żywność i macie miejsce na własną uprawę w ogrodzie, to warto zaopatrzyć się w taką budowlę. Zabezpieczcie ją gliną i kamieniami, a pięknie wkomponuje się w aranżację ogrodu. Sprawcie, aby była jego ozdobą i każda wizyta w niej przynosiła wielką przyjemność.